Beisbolą propaguoja radviliškiečiai

2010 m. Rugsėjo 30 d.
Giedrius VAITKEVIČIUS
 

Beisbolas — pasaulyje žinomas sportas, tačiau Lietuvoje beisbolo lazda ilgai asocijavosi ne su sportu. Dabar Radviliškyje veikia beisbolo klubas, kuris jau „sudorojo“ ir amerikiečių komandą — NATO karius iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV).

Kamuoliuką atmušti gali visi

Beisbolo pradininkais Radviliškyje galima laikyti Paskočimų šeimą. Pirmą kartą beisbolą jie išbandė maždaug prieš devynioliką metų. Reklamos specialistas Romanas Paskočimas anksčiau manė, kad sunkiausia beisbole atmušti kamuoliuką. Tai atrodė praktiškai neįmanoma.

„Pasižiūrėdavome per televizorių ir galvodavome, kad tik profesionalai taip tegali. Iš tikrųjų, taip nėra. Pabandę pamatėm, kad paprastas vaikinas kieme gali tą patį“, — sakė R. Paskočimas.

Kai prieš trejus metus Paskočimų šeima pajūryje mėtė teniso kamuoliuką ir atsitiktinai rado kažką panašaus į beisbolo lazdą — medgalį su patogia rankena. Prieš tai Šiaulių sendaikčių turguje Romanas ir jo brolis buvo nusipirkę beisbolo pirštinę.

Pradėjo aiškintis taisykles. „Žaidimas užkabino, nes tapo įdomus žiūrėti. O po to norisi ir pačiam pabandyti“, — sakė radviliškietis.

Beisbolą Romanas propagavo su savo dukromis — dvi iš trijų priklauso Radviliškio klubui. Tėvas prisimena, kaip dukra Gintarė, būdama šešerių, pajūryje atmušė kelis kamuoliukus iš eilės.

Padėjo vilniečiai

Šiemet rimtai pradėję žaisti radviliškiečiai nusprendė, kad reikia nusipirkti daugiau pirštinių, kitos amunicijos.

„Susiradau gerbiamą beisbolo trenerį Virmidą Neverauską iš Vilniaus, kurio sūnus šiemet pateko į aukščiausiąją lygą. Pasakiau, kad norime nusipirkti lazdų ir pirštinių, nes norime beisbolą žaisti. “Jūs rimtai?“, — paklausė. Sakau: taip. Tada Virmidas atsakė, kad nereikės nė cento išleisti“, — pokalbį su vilniečiu prisiminė R. Paskočimas.

Vilniečiai kaip mat atvažiavo į Radviliškį. Padovanojo lazdų, aprangos, apsaugų, kamuoliukų. Radviliškiečiai ilgai nesugebėjo rasti gaudytojo aprangos, tačiau Vilniaus sportininkai padovanojo ir ją.

Vilniečiai sužaidė ir parodomąsias rungtynes. Nors žiūrovų daugiausiai dėl prastų oro sąlygų būta nedaug, tačiau jų pakako — vaikai stovėjo šalia R. Paskočimo ir sakė norintys žaisti beisbolą.

Dabar per treniruotes lengvai surenkamos dvi suaugusių komandos — 18, o kartais ir 20 žmonių. Visi — radviliškiečiai. Vasarą, dažniau treniravęsi beisbolininkai turėjo ir dešimties berniukų komandą, bei aštuonių mergaičių ekipą, kurios žaisdavo tarpusavyje. Dabar Radviliškio komandos atstovai treniruojasi savaitgaliais.

„Tas palaikymas, stimulas iš visuomenės, iš vaikų — pats geriausias adrenalino gamintojas“, — džiaugėsi Romanas.

Stebėjo šalies superfinalą

Radviliškiečiai šeštadienį Vilniuje stebėjo Lietuvos čempionato superfinalą tarp Kauno „Lituanicos“ ir Vilniaus “Juodojo vikingo“. Seriją 3:0 laimėjo kauniečiai.

R. Paskočimas džiaugėsi proga pažiūrėti, kaip žaidžia rimti žaidėjai. Vėliau į kovą stojo ir radviliškiečiai. Mače su sostinės mėgėjais pirmauta 5:2, bet pralaimėta 8:20.

Lietuvos aukščiausioje beisbolo lygoje šiuo metu yra septyni klubai. Vienintelis stadionas yra Utenoje, pastatytas sporto entuziastų, mėgėjų pastangomis. Romanas tikisi, kad kažką panašaus pavyks turėti ir Radviliškyje — mero žodinį pažadą sakė turį.

„Šiame krašte mes pirmosios kregždės. Tikiuosi, kad iš tos mažos ugnelės įsižiebs didelė ugnis“, — viltingai kalbėjo R. Paskočimas.

Romano dukra penkiolikmetė Miglė Paskočimaitė — viena iš kelių merginų, Radviliškyje žaidžiančių beisbolą, tačiau Miglė vieninintelė varžosi su suaugusiais.

„Tikimės, kad beisbolas išpopuliarės. Tai — labai įdomus sportas. Jį gali žaisti ne tik aukšti arba žemi, bet visokie. Visiems lengva“, — sakė M. Paskočimaitė.

Mergina norėtų išbandyti savo jėgas su stipresnėmis komandomis. Dabar pagrindinis tikslas — kelti meistriškumo lygį.

Varžėsi su NATO kariais

Vasarą besitreniruojančius radviliškiečius pastebėjo Radviliškyje gyvenantis LK KOP Aviacijos bazės Tarptautinio bendradarbiavimo vyriausiasis specialistas puskarininkis Alvydas Tamošiūnas. Kariškis pasiūlė sužaisti draugiškas rungtynes su JAV kariškiais, kurių tada Šiauliuose dar nebuvo.

Radviliškiečiai sutiko, o atskirdę NATO kariai pasiūlymo neatsisakė. „Žaidimas buvo naudingas ir mums, ir jiems. Mes sužinojome daugiau subtilybių, amerikiečiai mus išmokė tam tikrų gudrybių, o jie galėjo su komanda pabendrauti“, — sakė R. Paskočimas.

Sekmadienį JAV karinių oro pajėgų kariai, Šiauliuose saugantys Baltijos šalių oro erdvę, Radviliškyje įveikti 17:14. Tiesa, kelis beisbolininkus kariškiams radviliškiečiai paskolino.

Leitenantas Taileris Stabsas pasakojo, kad Amerikoje visi myli beisbolą.

„Dauguma vaikų gimsta su kamuoliuku ar lazda rankoje — kaip pas jus su krepšinio kamuoliu. Vaikai žaidžia nuo 4— 5 metų. Kalėdų, gimimo dienos proga vaikai mėgsta gauti pirštines, kamuoliukus. Žmonės kolekcionuoja beisbolo korteles“, — apie beisbolo populiarumą JAV pasakojo T. Stabsas.

Jaunesnysis puskarininkis Džekas Džounsas sako, kad JAV beisbolą galima laikyti vienu populiariausių. Su juo gali konkuruoti tik amerikietiškas futbolas: „Mes mylime savo beisbolą, savo futbolą. Gerų žaidėjų turime ir aukščiausiose mokyklose. Turime daug universiteto komandų“.

ŽAIDIMAS: Beisbolo varžybose radviliškiečiai įveikė karius iš JAV.

TIKSLAI: Viena iš nedaugelio Radviliškio beisbolo klubo merginų penkiolikmetė Miglė Paskočimaitė nori didinti meistriškumą, įgyti patirties.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

 

ŽAIDĖJA: Viena jauniausių Radviliškio beisbolo klubo atstovių — devynmetė Gintarė Paskočimaitė.

PRADININKAS: Beisbolo mūsų regione pradininkas — reklamos specialistas Romanas Paskočimas.

 

BEISBOLAS: Radviliškyje beisbolas sulaukia vis daugiau entuziastų.

 

AMERIKA: Leitenantas Taileris Stabsas teigia, kad Amerikoje dauguma vaikų jau gimsta su beisbolo lazda ar kamuoliuku rankoje.

TRIUKAI: Radviliškiečiai išbandė jėgas su NATO kariais iš JAV. Nuotraukoje — apšilinėjantis jaunesnysis puskarininkis Džekas Džounsas (Jack Jones).

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos